A local aristocrat and railway staff have joined together to refurbish an historic station.

Stalybridge has had its canopy revamped and the buffet spruced up – with help from Lord Pendry of Stalybridge.

The back room of the station buffet bar has been fully refurbished and now has numerous posters, prints, mirrors and pieces of railway memorabilia, including ladies room and waiting room signs.

Lord Pendry of Stalybridge, who often uses the buffet bar, contributed over half of the £6,000 costs and has unveiled a plaque to mark the refurbishment.

Speaking at the unveiling, he said that contrary to popular belief, he hadn’t been using the buffet since the station opened in 1845. He also said that Network Rail had shown a commitment to the station that its predecessors hadn’t.

Says Patrick Cawley, Network Rail’s route building engineer, ‘We have committed a considerable amount of money to Stalybridge station in recent years and there is yet more to come. Yet our funds are limited so we are grateful for Lord Pendry’s contributions to the work in the buffet bar.’

The original plaster ceiling rose and cornices have been retained, and moulds of the existing architrave were taken so that damaged sections could be replicated.

Outside the station canopy has been completely refurbished. Gone are the old, cracked and missing glazing panels and the leaking guttering.

Now the station has a stunning canopy, in blue and white that compliments earlier work carried out on the subway linking the platforms, and the station entrance and ticket hall.